Superstiția este o credință în care un determinat fapt are o explicație mistică sau magică sau doar asumată cultural, social sau religios fără niciun temei științific, credința în spirite, farmece, vrăji, semne prevestitoare, obiecte care poartă noroc, forțe supranaturale.
Deşi îţi e frică să nu spargi o oglindă, ca să nu ai şapte ani de ghinion, te-ai întrebat vreodată de ce o oglindă spartă înseamnă şapte ani de ghinion? Sau de ce pisica neagră este asociată cu răul? Superstiţiile vin din vremuri străvechi, când oamenii erau mult mai aproape de credinţă şi când toate întrebările fără răspuns aveau o legătură cu divinitatea.
► Oglinda spartă – 7 ani de ghinion? Când s-a descoperit tehnica de fabricare a oglinzilor – prin depunerea unui praf fin de argint pe bucăţi de sticlă, ele costau atât de mult, încât se spune că trebuia să munceşti şapte ani ca să îţi poţi cumpăra una nouă.
► Pisica neagră este
diabolică? În vechile credinţe păgâne, exista un zeu pentru orice, de la grâne, la apă şi de la vânătoare, la război. Pe atunci, zeiţa Bast (despre care unii spun că era Zeiţa Războiului, alţii a Plăcerii) era întruchipată de o pisică neagră. Când preoţii creştini au pornit să-şi propovăduiască noua credinţă, au început să “distrugă” credibilitatea zeităţilor, astfel încât pisica neagră nu mai reprezenta nimic sfânt, ba dimpotrivă.
► Dacă treci pe sub scară, ai ghinion? Sfânta Treime este figurată în triunghi, iar o scară face un triunghi cu suprafaţa pământului. De aici creştinii “mai catolici decât Papa” au lansat această superstiţie: dacă treci pe sub scară, ai ghinion… pentru că distrugi Sfânta Treime.