Sfântul Andrei a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și este considerat ,,Ocrotitorul României”, deoarece a promovat creștinismul în spațiul carpato-danubiano-pontic. Celebrarea Nopții Sfântului Andrei nu se rezumă doar la participarea în biserică la slujbă, ci cuprinde diverse obiceiuri păstrate din strămoși. Această sărbătoare poate fi considerată echivalentul românesc al Nopții de Halloween.
Se crede că pe 30 noiembrie animalele capătă puteri extraordinare. Spre exemplu, lupii ar vorbi precum oamenii. Superstiția interzice oamenilor să-și pieptene părul, să toarcă, să facă curățenie prin casă și să ducă afară gunoiul. Dacă vreuna dintre aceste ,,legi” este încălcată, lupii ar veni amenințător în gospodăria omului.
Un alt pericol tradițional în Noaptea Sfântului Andrei îl reprezintă strigoii. Oalele și cănile trebuie întoarse cu gura în jos, iar cenușa caldă trebuie scoasă neapărat din sobă. În caz contrar, există riscul ca strigoii să intre în casă pentru a se încălzi.Usturoiul reprezintă un tovarăș de nădejde în lupta contra spiritelor rele. Dacă vrei să fii protejat, trebuie să mănânci usturoi în Noaptea Sfântului Andrei și să te ungi pe corp cu usturoi. La fel trebuie procedat și în cazul ușilor și al ferestrelor. Pentru un plus de siguranță, poți atârna șiruri de usturoi prin diverse zone ale casei.
Lăsând la o parte amenințările, această sărbătoare este și una a ritualurilor de dragoste. Fetele pot apela la diverse trucuri pentru a-și vedea ursitul. Una dintre aceste metode constă în aruncarea unei verighete sfințite într-un pahar cu apă. Atenție, nu trebuie să se fi băut din apa respectivă până atunci! Legenda spune că în pahar va apărea chipul ursitului.
Un alt mod de a-ți vedea viitorul se bazează pe o oglindă. Fata trebuie să se dezbrace și să se așeze între două oglinzi cu câte o lumânare în fiecare mână. Unii cred că în oglinda din spate pot fi văzute scene din viitor și chipul ,,alesului”.